Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Κύθηρα: Μονοπάτι Χώρα - Καψάλι - Kythera: Path Chora to Kapsali

Το μονοπάτι που ενώνει τη Χώρα, την πρωτεύουσα των Κυθήρων, με το επίνειό της, το Καψάλι, είναι ίσως το πιο πολυσύχναστο μονοπάτι του νησιού. Η εκκίνηση της διαδρομής βρίσκεται στην καρδιά του Μέσα Βούργου, στο σημείο που ο δρόμος ανηφορίζει προς την είσοδο του Κάστρου της Χώρας. Το μονοπάτι κατηφορίζει από τη δυτική πλευρά του Κάστρου, προσφέροντας άπλετη θέα προς το ακρωτήρι του Τράχηλα και τη Χύτρα, τον περίφημο βράχο που στέκει αντικρυστά από το Καψάλι.
Οι διαβάτες που θα περπατήσουν το μονοπάτι αυτό την άνοιξη, θα μαγευθούν από το βαθύ κόκκινο χρώμα των γαλατσίδων, θαμνάκια με πολλά κλαδιά, που δίνουν την εντύπωση πως η πλαγιά ολόκληρη έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Μετά από περίπου 700m, η διαδρομή στρίβει προς τα ανατολικά. Η θέα προς το Καψάλι με τους πανέμορφους δίδυμους κόλπους είναι μοναδική από εκείνο το σημείο. Συνεχίζοντας το περπάτημα προς την αγγλική γέφυρα, στο δεξί χέρι βρίσκεται η όμορφη παραλία του Σπαραγαρίου, που διαθέτει σηματοδοτημένες πίστες αναρρίχησης.
Από την γέφυρα μένουν περίπου 200m μέχρι το «Ντεπόζιτο» και τον «Όμιλο» στο Καψάλι, όπου καταλήγει και η διαδρομή. Για την επιστροφή, το μονοπάτι χρησιμοποιεί την γνωστή διαδρομή που αναβαίνει στη Χώρα από την ανατολική πλευρά του Κάστρου. Το μεγαλύτερο μέρος της πεζοπορίας επιστροφής γίνεται υπό τη σκιά των δέντρων, κι έτσι προσφέρεται για ανάβαση ακόμα και κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Μετά το Δημοτικό Σχολείο της Χώρας, η διαδρομή ελίσσεται στα δρομάκια του Μέσα Βούργου, περνώντας μπροστά από τα αρχοντικά και τις παλιές εκκλησιές, για να καταλήξει μπροστά από το σπίτι που έζησε ο Λευκάδιος Χέρν, όπου και βρίσκεται και η αφετηρία της διαδρομής.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.kytherahiking.com/the-trails/chora-kapsali?lang=en


This spectacular path was once one of Kythera’s busiest routes, connecting the island’s former main port, Kapsali, with the capital city of Chora. Today the path forms a circular route, allowing hikers to descend from the western side of the Kastro (castle fort) with a breathtaking view of the impressive cliffside fortifications. The landscape along this path is rich in landmarks (churches, stone mansions, an ancient stone bridge, English aquaduct, etc.) and provides a stunning view over the sea and the twin bays of Kapsali harbour. The  adventurous hiker with a taste for action can find organized climbing opportunities at Sparagario beach. For more seawards-inclined visitors, a speed-boat trip can be arranged to the rocky islet of Chytra off the coast of Kapsali. Here one can marvel at the impressive open-water sea cave with its magnificently coloured waters, as well as the flocks of seabirds nesting on its otherwise barren slopes.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου